La red de valor y la biodiversidad: el caso del asaí o naidí para la bioeconomía de Colombia

Resumen (es):

Este artículo integra el enfoque de la red de valor con el marco de las Contribuciones de la Naturaleza a las Personas. Plantea una propuesta metodológica para evaluar el potencial del asaí o naidí (Euterpe oleracea y Euterpe precatoria) en la bioeconomía colombiana, que permite ampliar el análisis del uso de la naturaleza más allá del componente económico e incluir el contexto ecológico, institucional y cultural. Esta visión integral es un aporte para aprovechar todo el potencial de los productos no maderables del bosque (PFNM) en el marco de la bioeconomía. Abordar el dilema de la domesticación con sistemas agroforestales sostenibles, innovar en cosecha y postcosecha, potenciar las empresas comunitarias y avanzar en reglamentar marcos regulatorios son algunos retos pendientes en Colombia.

Resumen (en):

Biodiversity plays a fundamental role in the bioeconomy. This article integrates the value web approach with the framework of Nature's Contributions to People through the lens of Positive Nature as a tool for integrating biodiversity into the bioeconomy. A methodological proposal is put forward to assess the potential of açaí or naidí (Euterpe oleracea and Euterpe precatoria) within Colombia's bioeconomy that allows for broadening the analysis of the use of nature, including the ecological, institutional and cultural context, beyond the economic component in the value network analysis. The value web analysis included contributions in material, non-material and regulatory terms such as ecological restoration and nature tourism, which are innovative and broaden the use of this approach beyond agricultural products. This holistic vision is a contribution to harnessing the full potential of non-timber forest products (NTFPs) in the framework of a sustainable bioeconomy. Replication of the methodology elsewhere and with other bioresources will demonstrate whether the integration has wider utility.

Palabras clave:

asaí, biodiversidad, bioeconomía, Colombia, naidí, sostenibilidad (es)

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Cómo citar

Trujillo Becerra, M., Canales, N., Acuña, R., Gómez, J., Murcia, M., Purkey, D., & Yepes, Y. (2025). La red de valor y la biodiversidad: el caso del asaí o naidí para la bioeconomía de Colombia. Biodiversidad En La Práctica, 9. https://doi.org/10.21068/26193124.1206
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